Voorlichting

Voorlichting

Straatacties

Sinds de zomer van 2018 doe ik wekelijks mee aan voorlichtingsacties op straat waarbij we video’s vertonen uit stallen en slachthuizen. Voorbijgangers die ze bekijken vragen we wat de beelden met hen doen, wat hun hart erover zegt.

Zo ontstaat een gesprek over het verborgen leed, de redenen waarom we massaal vlees, vis, zuivel en eieren eten en of dat wat we erover weten eigenlijk wel allemaal klopt.

 

Straatvoorlichting: Save Movement Outreach
Een Save Square met beelden uit stallen en slachthuizen. Borden met ‘What do you see?’ nodigen voorbijgangers uit te komen kijken. De blinddoeken symboliseren de collectieve blindheid die we als maatschappij hebben voor dit verborgen dierenleed.

 

De reacties zijn ontzéttend wisselend. Er zijn mooie, ontroerende en hoopgevende reacties: mensen die zich laten raken en soms gelijk bepaalde producten uit hun eetpatroon schrappen. En er zijn kortzichtige, halsstarrige en zelfs harteloze reacties: mensen die wel zien dat het niet oké is, maar die het vervolgens gaan goedpraten met meestal opvallend veel verschillende argumenten. En dan natuurlijk nog alle reacties daar tussenin.

Ongeacht het standpunt, het zijn grotendeels positieve gesprekken. Ook al zijn we het totaal niet met elkaar eens en discussiëren we er soms heerlijk op los, het gaat vrijwel altijd vriendelijk en gemoedelijk. Mensen nemen de tijd en dat waardeer ik.

En hoe bijzonder wanneer er mensen zijn die míj bedanken, voor het openen van hun ogen. Op mijn beurt bedank ik hen voor het openen van hun hart. Dit zijn ontroerende én motiverende cadeautjes.

 

Gesprek met omstander
Foto: Ed Heesbeen

 

Ik vertel daarnaast over het enorme en superhard groeiende aanbod van plantaardige alternatieven (er bestaan zelfs vegan garnalen, say what?) en bij welke supermarkten je die kunt kopen. Ik verwijs naar webshops, o.a. waar je meer dan 100 vegan kazen kunt vinden. Ik ga in op vragen over gezondheidsaspecten, voedingsstoffen en wat waar in zit. Of ik leg uit hoe je ‘eiersalade’ kunt maken van avocado en kala namak (zwavelzout), dat de ei-smaak zo creepy echt benaderd dat je er elke non-vegan mee voor de gek kunt houden.

En tot slot geef ik een kaartje mee met daarop tips voor documentaires, achtergrondinformatie en een gratis vegan challenge: een maand lang plantaardige recepten, tips voor vervangers en handige weetjes, zó in je mailbox. Zo gaan mensen geïnspireerd naar huis. Wat iemands reactie ook is, er is hoe dan ook een zaadje geplant.

 

Uitreiking kaartje

 

Kaartje met docu's en handige links

 

Dit soort acties worden wereldwijd in de grotere steden georganiseerd door verschillende organisaties, waaronder The Save Movement. Iedereen met een (zo goed als) plantaardige levensstijl kan meedoen.

Als je alleen met een laptop of bord in de ‘cube’ wilt staan kan dat, het is niet verplicht ook de gesprekken aan te gaan. De eerste keren dat je meedoet sta je sowieso enkel in de cube, zo kun je kennismaken en bij gesprekken van anderen meeluisteren.

Vrijwilligers zijn er nooit teveel, dus als je zin hebt om mee te doen – al is het maar één keer- voel je welkom!

 

Lezingen & workshops

Naast deze voorlichtingsacties geef ik in samenwerking met Daniëlle de Jonge van Seeds – Enjoy the Vegan Movement ook lezingen en workshops over plantaardig eten voor de zakelijke markt. Neem gerust contact met haar op voor meer informatie of een offerte.

 

Kopfoto: Wojtek Hubar

 

Ontvang updates direct in je mailbox!