Stoofpotje met pompoen en dadel

Stoofpotje met pompoen en dadel

Een kleurrijk gerecht met veel smaak en bomvol voedingsstoffen.

Wil je er een compleet diner van maken? No problemo!
Voor Seeds heb ik een gastblog geschreven waarin dit stoofpotje de hoofdrol speelt. Met een bietencarpaccio als voorgerecht en een vegan cheesecake als dessert tover je zo een volledig driegangendiner op tafel.

 

Stoofpotje met pompoen en dadel

Voor 4 personen
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd40 min
Totale tijd55 min

Ingrediënten

  • 500 gram pompoen - ongeschild en in blokjes gesneden
  • 2 bakjes plantaardige reepjes/blokjes naar keuze
  • 8 sjalotten - in de lengte gehalveerd
  • 12 gedroogde dadels zonder pit - gehalveerd
  • 5 dl tuinkruiden- of groentebouillon
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 2 el bloem
  • peper en zout
  • zakje rucola
  • aardappels
  • plantaardige margarine
  • plantaardige melk (bijv. soja-, rijst- of havermelk)
  • nootmuskaat

Instructies

  • Fruit de sjalotten ca. 4 minuten in een scheut olie en haal ze uit de pan.
  • Bak de plantaardige reepjes/blokjes in olie en bestrooi ze met wat peper en zout.
  • Doe de sjalotten terug in de pan en gooi de pompoen, dadels, bouillon, balsamicoazijn, laurierblaadjes en kruidnagels erbij (prik de kruidnagels in de laurierblaadjes, dan hoef je op het eind niet zo te vissen).
  • Naar smaak peper en zout toevoegen.
  • Laat de boel 25-30 minuten zachtjes pruttelen (als er teveel vocht verdampt doe je er nog wat bouillon/water bij).
  • Bereid intussen de aardappelpuree (dat kan iedereen, maar toch hier even een korte uitleg: aardappels koken en fijnstampen met een klontje margarine en een scheut plantaardige melk, breng de boel op smaak met peper, zout en nootmuskaat).
  • Vis alsnog samen met de laurierblaadjes de kruidnagels uit de pan (want die zijn natuurlijk door het roeren toch zoekgeraakt).
  • Meng de bloem met wat water tot een papje en roer dit door het stoofpotje om het vocht wat in te dikken.

Notities

Serveer door het in laagjes op de borden te scheppen: eerst een handje rucola, dan aardappelpuree en tot slot het pompoenmengsel.

 

Dit recept is onderdeel van een weekmenu: een handig hulpmiddel om eens een week helemaal zonder dierlijke producten te koken, gewoon om te zien hoe lekker en makkelijk de plantaardige keuken is :)