Mijn favoriete gerecht! Supervoedzaam en zoveel smaak, mede dankzij de homemade pindasaus.
Heb je weinig tijd, neem dan gewoon lekker makkelijk kant-en-klare satésaus :) Niet alle sauzen zijn overigens plantaardig (vaak door toevoeging van garnalen en/of melk), dus check altijd het label. Een overzicht van vegan satésauzen vind je hier.
Nasi met pindasaus
Voor 2 à 3 personen
Ingrediënten
Nasi
- rijst
- 500 gr wokgroenten naar keuze
- 1 bakje plantaardige wokblokjes (bijv. vegan kipstuckjes, verkrijgbaar bij o.a. Jumbo en AH)
- 1 ui - gesnipperd
- 2 teentjes knoflook - uitgeperst
- 1 cm verse gember - fijngesneden
- ½ theelepel sambal
- flinke scheut ketjap
- pinda's
- cassave kroepoek
Specerijen
- 1 el komijnpoeder
- 1 el kurkuma
- ½ el citroengras
- ½ el laos
- ¼ tl chilipoeder (optioneel)
Pindasaus
- 1 uitje of sjalotje - gesnipperd
- 1½ cm verse gember - fijngesneden
- 3 el pindakaas
- 3 el ketjap
- ½ tl sambal
- ½ tl sesamolie (het geheim van de smid, dit is dé smaakmaker)
- flinke scheut water
Instructies
Nasi
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
- Fruit de ui, knoflook en gember in wat olie (Heb je wok- of archideolie? Nog beter!).
- Mik de plantaardige wokblokjes erbij en bak mee tot ze een beetje goudgeel zijn.
- Roerbak de groenten even mee.
- Voeg de ketjap, sambal, specerijen toe.
- 2-3 minuutjes lekker laten sudderen.
Pindasaus
- Fruit het uitje met de gember in wat olie (zelfde olie als hierboven).
- Voeg water, pindakaas, ketjap en sambal toe.
- Stevig roeren en even laten inkoken (zonodig nog wat water toevoegen).
- Roer op het laatst de sesamolie erdoor.
Notities
Lekker met cassave kroepoek, wat pinda’s en eventueel gebakken uitjes. En voor de liefhebber: wat zoetzure augurkjes on the side voor een frisse bite (dat rijmt - nou ja, bijna dan).
Dit recept is onderdeel van een weekmenu: een handig hulpmiddel om eens een week helemaal zonder dierlijke producten te koken, gewoon om te zien hoe lekker en makkelijk de plantaardige keuken is :)