Nasi met pindasaus

Nasi met pindasaus

Mijn favoriete gerecht! Supervoedzaam en zoveel smaak, mede dankzij de homemade pindasaus.

Heb je weinig tijd, neem dan gewoon lekker makkelijk kant-en-klare satésaus :) Niet alle sauzen zijn overigens plantaardig (vaak door toevoeging van garnalen en/of melk), dus check altijd het label. Een overzicht van vegan satésauzen vind je hier.

 

Nasi met pindasaus

Voor 2 à 3 personen
Voorbereidingstijd10 min
Kooktijd15 min
Totale tijd25 min

Ingrediënten

Nasi

  • rijst
  • 500 gr wokgroenten naar keuze
  • 1 bakje plantaardige wokblokjes (bijv. vegan kipstuckjes, verkrijgbaar bij o.a. Jumbo en AH)
  • 1 ui - gesnipperd
  • 1 teentje knoflook - uitgeperst
  • cm verse gember - fijngesneden
  • 1/2 theelepel sambal
  • flinke scheut ketjap
  • pinda's
  • cassave kroepoek

Specerijen

  • 1 el komijnpoeder
  • 1 el kurkuma
  • 1/2 el citroengras
  • 1/2 el laos
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl korianderzaad
  • 1/4 tl chilipoeder
  • zwarte peper naar smaak

Pindasaus

  • 1 gesnipperd uitje
  • 1 cm fijngesneden verse gember
  • 3 el pindakaas
  • 3 el ketjap
  • 1/2 tl sambal
  • 1/4 tl sesamolie (het geheim van de smid, dit is dé smaakmaker – maar wees zuinig!)
  • flinke scheut water

Instructies

Nasi

  • Kook de rijst volgens de verpakking.
  • Fruit de ui, knoflook en gember in wat olie (Heb je wok- of archideolie? Nog beter! 👍).
  • Mik de plantaardige wokblokjes erbij en bak mee tot ze een beetje goudgeel zijn.
  • Roerbak de groenten mee.
  • Voeg de ketjap, sambal, specerijen toe.
  • 2-3 minuutjes lekker laten sudderen.

Pindasaus

  • Fruit het uitje met de gember in wat olie (zelfde olie als hierboven 👆).
  • Voeg pindakaas, water, ketjap en sambal toe.
  • Stevig roeren en even laten inkoken (zonodig nog wat water toevoegen).
  • Roer op het laatst de sesamolie erdoor (be careful hè, niet teveel).

Notities

Lekker met cassave kroepoek, wat pinda’s en eventueel gebakken uitjes. En voor de liefhebber: wat zoetzure augurkjes on the side voor een frisse bite (dat rijmt).

 

Dit recept is onderdeel van een weekmenu: een handig hulpmiddel om eens een week helemaal zonder dierlijke producten te koken, gewoon om te zien hoe lekker en makkelijk de plantaardige keuken is :)