De EU-school(melk)regeling

De EU-school(melk)regeling

De EU vroeg burgers en organisaties om hun zienswijze over de EU-school(melk)regeling in te dienen. Nou, daar heb ik wel wat over te zeggen hoor! Hieronder vind je een deel van mijn bijdrage.

Aandachtspunten bij de afweging dierlijke melk versus plantaardige melk:

– Koemelk brengt een enorme klimaatbelasting met zich mee, o.a. door de hoge methaan emissies, stikstofproblematiek en ontbossing voor veevoer.

– Het IPCC toont aan dat een plantaardig voedingspatroon beter is voor de planeet.

– Plantaardige melk is inclusief: kinderen met een lactose-intolerantie worden niet uitgesloten.

– De door zuivelorganisaties vermeende nutriëntentekorten van plantaardige melk t.o.v. koemelk zijn niet zonder meer terecht en bovendien niet relevant: zo bevat een evenwichtig plantaardig voedingspatroon voldoende voedingsstoffen waaronder calcium.¹

– 100 gram boerenkool of tofu bevat meer calcium dan 100 ml koemelk (gemiddeld 210 mg vs. 120 mg).² Andere goede calciumbronnen zijn: groene (blad)groenten, noten, peulvruchten, tahin, vijgen, havermout en verrijkte sojamelk.

– Zo’n 65% van de wereldbevolking is lactose-intolerant ³ en haalt de voedingsstoffen uit andere bronnen.

– Calciumrijke producten verminderen de opname van ijzer. Een glas koemelk bij de boterham (ijzerbron) is daarmee onverstandig.

– Een kind dat koemelk leert drinken, zal dat als volwassene vaak ook blijven doen. Terwijl een hoge koemelkconsumptie (3 glazen per dag of meer) bij vrouwen de kans op eierstokkanker en een botfractuur verhoogt.⁴ ⁵ Bij mannen geeft een inname van teveel calcium (>2000 mg per dag, ongeacht de bron) een verhoogde kans op prostaatkanker.⁴ Daarnaast is uit studies gebleken dat er geen verband bestaat tussen melkconsumptie en de bescherming tegen een heupfractuur.⁶

– Sinds 2019 heeft Canada zuivel uit hun voedingsrichtlijnen geschrapt: ze zien geen onmisbare gezondheidsvoordelen in deze producten.⁷

– Koemelk gaat gepaard met immens veel dierenleed. Koeien worden onder dwang geïnsemineerd, hun pasgeboren kalfjes worden direct bij hen weggehaald, waarvan de meesten een kort, treurig leven hebben waarna ze worden gedood voor kalfsvlees, mits ze niet voortijdig sterven aan ziekten: in Nederland sterft 1 op de 5 pasgeboren kalfjes binnen twee weken.⁸ ⁹ Zodra de moederkoe niet weer winstgevend is wordt ook zij naar het slachthuis gebracht.

– Als kinderen dit leed zouden weten zouden ze hoogstwaarschijnlijk geen dierlijke melk verkiezen, immers zijn (jonge) kinderen veelal dierenliefhebbers. Kinderen kunnen zich verraden voelen als ze ontdekken welk dierenleed er schuilgaat achter een glas melk of plakje kaas.

– En tot slot is koemelk simpelweg moedermelk bestemd voor een kalf en bevat het grote hoeveelheden natuurlijke groeihormonen, proteïnen en vetten om een kalf van 40 kg snel te laten uitgroeien tot een rund van 600 kg. Ons menselijk lichaam heeft daar geen enkele behoefte aan: we hebben koemelk net zo min nodig als hondenmelk of zebramelk.

Bronnen

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27886704/
2. https://www.voedingswaardetabel.nl/
3. https://medlineplus.gov/genetics/condition/lactose-intolerance/#frequency
4. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium/#calcium-from-milk
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25352269/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20949604/
7. https://plantbasednews.org/lifestyle/new-canada-food-guide-ditches-dairy-says-eat-more-vegan-foods/
8. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4659501/kalversterfte-op-duizenden-boerderijen-schrikbarend-hoog-kalfjes
9. https://www.ftm.nl/artikelen/waarde-peuren-uit-melkafval

Welke melk heeft welke impact op het milieu?
https://www.bbc.com/news/science-environment-46654042